Få hobbyprylarna att hålla
Att se en tonårstjej traska ut i skogen på jakt efter svamp iklädd den sedan länge avlidne far faderns nötta Fjällrävenjacka säger en del om tidlösa intressen, hållbara material och att ge generationsskillnaderna ibland är mindre än vad vi kanske föreställer oss. Här bjuder vi på två tips från Bättre Begagnats kapitel om hur du vårdar hobbyprylar.
Tältvård efter campingen
Det första du gör efter att du kommit hem är att rulla ut tältet, borsta det rent från grus och barr för att därefter hänga det på tork. Undvik att tvätta det eftersom du då också gnuggar bort lite av impregneringen – måste du tvätta så använd ljummet såpvatten och en disksvamp.
Innan du rullar ihop det torra tältet kontrollerar du att linor, stänger, bågar och tältpinnar är i bra skick och i rätt antal – när du plockar ut tältet nästa gång ska du veta att det är fräscht, helt och att alla delarna finns med.
Förvara tältet på ett torrt och svalt ställe.
Laga ett tält
Ett tält som fått en reva kan enkelt lagas och därmed leva många år till.
Det är inte otroligt att du redan har ett lim hemma och därtill en
lämplig lagningsbit. Om inte,
eller om du är osäker på
om det är rätt lim, kan det vara bra att köpa ett lagningskit.
Det finns speciella kit för tältlagning och billigare gummipasta som är mer all-round och även kan reparera våtdräkt, gummistövlar, kängsulor med mera.
Vad du än använder lagar du en tältduk på ungefär samma vis.
- Tvätta rent runt revan, på bägge sidor, med sprit.
- Låt torka.
- Limma på en laglapp på insidan.
- Låt torka, gärna tolv timmar.
- Limma på en laglapp på utsidan.
- Låt torka. Det här brukar räcka, men för säkerhets skull kan det vara bra att förstärka lagningen genom att även sy fast kan- terna på laglapparna. För att det inte ska läcka där du sytt bör du till sist försegla stygnen med sömförstärkningslim.
Vårda golfklubborna
Golf är en dyr sport i början, men sköter du din utrustning slipper du att hela tiden köpa nytt, varpå din kostnad sjunker för vart år som går. Dessutom – förutsättningen för rena slag är rena klubbor.
Förvara dina golfklubbor inomhus på ett torrt ställe. Undvik att låta dem ligga i bilen även om det bara handlar om en kort stund – heta sommardagar kan få limmet som håller såväl greppet som klubbhuvudet att lossna.
Ställ aldrig undan klubborna om de är blöta. Trots alla nya material bland golfklubbor finns det fortfarande en hel del hederligt järn som rostar. Detta för- hindrar du genom en snabb avtorkning innan bagen hamnar i förrådet.
En golfhandduk är ofta en speciell tygbit med praktisk ögla eller karbinhake och inte sällan några broderade ord som visar att man har humor eller har spelat på något flådig bana. Men det kan lika gärna vara vilken trasa som helst. Det viktiga är att du torkar av din klubba efter varje slag, särskilt om dagen är fuktig och underlaget grusigt.
Det finns särskilda borstar att ha med ute på rundan. Vanligtvis har dessa ett mässingsborst för järnklubborna, ett nylonborst för mer ömtåliga klubbhuvuden och en metallspets att kratsa rent skåror med.
Använd headcovers på dina träklubbor. Det var visserligen länge sedan dessa var gjorda av träslaget persimon, men även om materialen idag är stål, kolfiber, titan eller skandium mår de bra av en liten skyddande mössa när de tas ur och stoppas tillbaka i din bag, för att inte tala om när de skramlar omkring i ditt bagageutrymme. Proffsen använder inte headcovers på sina järnklubbor men ibland på sina puttar – du gör förstås som du vill.
Rengör dina klubbor då och då. Borsta bort smuts och gräs. Gå över dem med ljummet vatten med lite diskmedel (undvik såpa som lämnar kvar en hal yta). Torka rent med en trasa.
Greppet rengörs på samma vis med en trasa fuktad i diskmedel. Även om du vårdar dina grepp behöver de bytas när de blivit slitna. Hur ofta beror förstås på hur flitigt du spelar och hur mycket just den klubban används. Men ungefär efter fyrtio rundor kan det vara dags – och det är enkelt att göra själv.