Foto: Bilbasen & Colourbox
I den här artikeln kan du läsa om följande:
Vilka regler som gäller för ångerrätt på bilköp när bilen är begagnad och säljaren är en privatperson
Vilka regler som gäller för ångerrätt på bilköp när bilen är begagnad och säljaren är en återförsäljare
Hur du gör ditt köp av en begagnad bil så säkert som möjligt
När du köper en begagnad bil är det viktigt att känna till dina rättigheter som konsument. Det kan exempelvis uppstå problem med bilen kort efter köpet, som du vill reklamera. Kanske vill du till och med returnera bilen eftersom den inte lever upp till dina förväntningar.
Faktum är dock att dina rättigheter som köpare kan vara begränsade vid köp av begagnade bilar. Det gäller särskilt när du köper en begagnad bil av en privatperson.
Har man ångerrätt när man köper en begagnad bil? Det kan du läsa mer om här.
Ångerrätt på begagnad bil: När säljaren är en privatperson
När du köper en begagnad bil av en privatperson ska du vara medveten om att du inte omfattas av konsumentskyddande paragrafer i konsumentköplagen. Du kan läsa mer om vad detta innebär på Konsumentverkets webbplats. Detta innebär att den privata säljaren kan sälja bilen med betydande förbehåll, till exempel ”i befintligt skick” och ”utan ångerrätt”.
”Utan ångerrätt” är ett standardförbehåll i köpeavtal mellan två privatpersoner. När du köper en begagnad bil av en privatperson har du ingen ångerrätt enligt någon lag. Det enda undantaget är om du och säljaren har kommit överens om en ångerrätt.
Det är också viktigt att komma ihåg att den privata säljaren juridiskt sett inte anses vara en expert på bilar, även om personen har ägt bilen i flera år. Därför kan du inte kräva att säljaren åtgärdar fel som han eller hon inte kände till vid försäljningen. Var alltså extra uppmärksam på att få med alla uppgifter i köpeavtalet.
Du kan heller inte reklamera en begagnad bil och kräva att få pengarna tillbaka. Det är därför klokt att granska bilen noga innan köp och eventuellt få den besiktad av en professionell.

Vad innebär detta för dig som köpare?
Dina begränsade rättigheter som köpare innebär att du måste vara extra noggrann när du köper bilen privat. Följ denna checklista:
Begär legitimation från säljaren
Kontrollera om det finns någon restskuld på bilen
Låt utföra en begagnad bil-kontroll
Läs igenom bilens besiktnings- och servicehistorik
Upprätta ett köpekontrakt (där alla uppgifter om bilen ingår)
Säljare och köpare ska tillsammans omregistrera bilen
Du SKA få bilens originalregistreringsbevis
Betala för bilen först när alla ovanstående punkter är uppfyllda
Ångerrätt på begagnad bil: När säljaren är en återförsäljare
Köper du en begagnad bil av en återförsäljare har du betydligt bättre och tydligare konsumenträttigheter. När du köper en begagnad bil av en återförsäljare omfattas du nämligen av konsumentköplagen. Det innebär att du har rätt att reklamera fel på bilen i tre år.
Om du upptäcker fel på bilen efter köpet täcks dessa fel av konsumentköplagen. Det innebär att du kan ha rätt att få felet åtgärdat eller att få pengarna tillbaka. Enligt lagen gäller rätten för fel som fanns vid leveranstillfället eller som orsakats av omständigheter som fanns vid leveransen, även om felen först upptäcks senare.
Om du köper bilen på plats hos en bilhandlare har du ingen ångerrätt, utan köpet är bindande. Om du i stället har köpt bilen på distans eller träffat bilhandlaren på en annan plats än försäljningsstället kan du ha 14 dagars ångerrätt.

Vad innebär detta för dig som köpare?
Trots att dina rättigheter som konsument är skyddade beror dina möjligheter att ställa krav på återförsäljaren på flera faktorer:
Ålder, pris och körsträcka: Bilens ålder, pris och körsträcka spelar roll. Köper du en nyare och dyrare bil kan du ställa högre krav på bilens skick, och du kan i större utsträckning förvänta dig att få fel åtgärdade eller pengarna tillbaka. Om du däremot köper en äldre, billigare bil med hög körsträcka bör du förvänta dig vissa slitagespår och mindre fel.
Garanti och reklamationsrätt: Om du har fått en garanti som köpare ska du komma ihåg att den inte ersätter din reklamationsrätt, utan löper parallellt med den.
Garanti på begagnade bilar: Garantin på begagnade bilar är ofta kortare än den reklamationsrätt som du har enligt konsumentköplagen och kan vara begränsad till vissa delar av bilen, som motor eller växellåda. Var uppmärksam på att bilhandlaren enbart får använda beteckningen ”garanti” om den erbjuder bättre villkor än konsumentköplagen.