Så funkar privatleasing
Att privatleasa en bil innebär att du hyr en bil till en fast månadsavgift under en bestämd tid. Det är ett allt vanligare alternativ till att köpa en bil och du kan leasa båda nya och begagnade bilar.
Om du funderar på att leasa bil är du knappast ensam. Allt fler svenskar väljer att leasa bil istället för att köpa eftersom det är ett smidigt och bekvämt alternativ. Några av fördelarna är att du slipper ta några billån, du behöver inte oroa dig för att bilens andrahandsvärde ska sjunka och du slipper sälja bilen efter att avtalet tagit slut.
På svenska kan man säga “långtidshyra” istället för leasing, och det är precis så det funkar. Du hyr helt enkelt en bil till en fast avgift under en bestämd tid. De allra flesta avtal är på tre år men kortare avtal blir allt vanligare.
Avtal för leasing av bil
För att leasa en bil behöver du kontakta ett företag som hyr ut bilar. Det kan vara en bilåterförsäljare eller direkt hos en särskild biltillverkare.
Ni kommer sedan överens om ett avtal. I det bestäms framför allt hur lång tid du kommer att leasa bilen, till vilket pris och hur lång körsträcka som ingår. Det är viktigt att först försöka beräkna hur många mil du kommer att köra varje år. Om du behöver en längre körsträcka blir det dyrare att leasa bilen. Men skulle du köra längre än de mil som ingår i avtalet kan det bli väldigt höga extrakostnader.
Privatleasing begagnad bil
Allt fler företag erbjuder numera också leasing av begagnade bilar. I stort sett fungerar det precis likadant som för en ny bil. Men det finns några skillnader att tänka på.
Den största nackdelen med att leasa en begagnad bil istället för en ny är att risken för underhållskostnader ökar. Med en ny bil gör garantier att du inte behöver betala många reparationer men om du till exempel behöver byta bromsarna i en begagnad bil som du leasar blir det du som får stå för utgiften. Sen får du inte heller “tillbaka pengarna” vid en försäljning eftersom du bara lånar bilen.
En fördel med att leasa begagnad bil är att du får möjlighet att teckna kortare avtal, ibland så korta som ett år. En annan fördel är att det kan vara billigare än att leasa en ny bil, så länge du lyckas undvika dyra reparationer.
Fördelar med att leasa:
- Smidigt och bekvämt.
- Kräver ingen kontantinsats eller stora billån.
- Tidsbestämt avtal med bestämd kostnad.
- Du slipper oro för att bilens andrahandsvärde ska sjunka.
- Efter att avtalstiden är slut behöver du inte sälja bilen.
Nackdelar med att leasa:
- Du är bunden till ett avtal som är både svårt och dyrt att säga upp i förtid.
- Om det sker ett onormalt slitage på bilen kan det innebära extrakostnader.
- Körsträckan: Var noga med att välja rätt körsträcka i avtalet. Annars kan det bli väldigt dyrt om du kör längre än vad som avtalats.
- Du äger inte bilen, vilket kan innebära vissa begränsningar.