Så väljer du bäst vinterdäck
Dags att välja vinterdäck? Då finns det olika däcktyper och märken att välja mellan. Kom ihåg att inget däck kan vara bäst på allt – men ett visst däck kan vara bäst för dig. Här är nyttiga tips till dig som ska välja vinterdäck.
I Sverige är det vinterdäck. Mellan den 1 december och 31 mars är det till och med krav på vinterdäck ifall det råder vinterväglag, om det är is, snö, snömodd eller frost på vägen. Vid en snabb anblick kanske de flesta vinterdäck ser ungefär likadana ut. Men det finns stora skillnader och alla är långt ifrån lika bra. Olika tillverkare prioriterar olika saker och märken som satsar på låga priser tvingas kompromissa med vissa egenskaper, såsom grepp i kurvorna och bromsförmåga. Sedan finns olika typer av vinterdäck, vilka vi kommer att gå igenom här nedanför.
Dubbdäck eller friktionsdäck?
Dubbdäck är en typ av vinterdäck som passar för den som ofta kör på blankis. Som namnet antyder är det vinterdäck som är försedda med dubbar. Denna typ av däck är det bästa alternativet ifall du bor i landets norra delar. Med dubbdäcken blir bland annat bromssträckan kortare än med dubbfria däck om du kör på isigt underlag.
Bor du i en större stad är dubbdäck inte alternativet för dig. Vissa städer har faktiskt infört förbud mot körning med dubbdäck eftersom de kan riva upp hälsofarliga partiklar ur asfalten. Dubbfria däck, som alltså även kallas friktionsdäck, är ett annat alternativ. Här finns det två varianter att välja mellan: nordiska friktionsdäck och centraleuropeiska friktionsdäck.
De nordiska friktionsdäcken är utvecklade för svenska vägförhållanden med mycket snö. Dock är de mindre bra på våt och torr väg. Centraleuropeiska friktionsdäck är mer anpassade för ett europeiskt klimat och passar därför inte så bra när det blir kallt. De ger dig ett bra grepp på torr och våt väg men ett sämre grepp på is och snö. Med undantag för södra Sverige är den allmänna rekommendationen att du använder nordiska friktionsdäck.
Bäst vinterdäck kostar mer
Det kostar förstås pengar att köpa vinterdäck. Kostnaden är ofta en indikation på däckets kvalitet. Det finns så kallade premiumdäck, som oftast är dyrare och som kommer från välkända varumärken, och billigare budgetdäck. En tumregel är att du får vad du betalar för. Budgetdäck har generellt längre bromssträckor och sämre köregenskaper. Med andra ord är de farligare. Ett gott tips ifall du inte har råd med de dyraste vinterdäcken är att spana in fjolårets modeller. Ibland säljs de till rabatterade priser. Att köpa begagnade vinterdäck är ett annat bra tips. Ofta kan det kosta mindre än hälften att köpa vinterdäck på Blocket jämfört med att köpa helt nya. Men återigen: Kompromissa aldrig med säkerheten för att spara pengar, utan kontrollera noga däckens mönsterdjup, slitage och ålder.
Tester av vinterdäck
För att välja de bästa vinterdäcken är det bra att läsa tester av vinterdäck. Det finns en mängd svenska medier och sajter som varje år genomför tester av olika vinterdäck för att ge konsumenter råd om vilket vinterdäck som är bäst. Du kan exempelvis hitta tester hos Vi Bilägare och Teknikens Värld.