Bakgrundskolla en bil – så går du tillväga
Bakgrundskolla en bil

Bakgrundskolla en bil – så går du tillväga

Kolla upp bilen med hjälp av registreringsnumret innan du köper den. Du kan ta reda på hur många tidigare ägare bilen har, när den ska besiktigas, om den är avställd med mera.

Bakgrundskollen av en bil börjar med att slå upp registreringsnumret. Med hjälp av det kan du ta reda på vilka som ägt bilen, om säljaren verkligen äger sitt fordon, hur höga kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring, samt i vissa fall hur bilens servicehistoria ser ut.

Hitta information om bilen hos Transportstyrelsen

Första steget i att göra en gedigen bakgrundskoll på bilen är att surfa in på Transportstyrelsens hemsida. Genom att logga in kan du hitta information om:

1. Bilens tidigare skulder

Det är viktigt att veta om det idag finns skulder på bilen. Med hjälp av registreringsnumret samt e-legitimation eller bank-id får du då fram vilka skuldbördor bilen är behäftad med.

2. Antal tidigare ägare

Med hjälp av e-post och bank-id kan du få uppgifter om tidigare ägare, besiktningar, försäkringsbolag och annat nyttigt. Är bilen privatägd kan du antingen få ägaruppgifterna via e-post, alternativt sms som dock kostar tre kronor i avgift.
Antalet tidigare ägare ger dig en indikation på hur nöjda ägarna varit med bilen och hur välskött den är.

3. Tillverkningsdatum, modell, registreringskyltar med mera

När du först säker hos Transportstyrelsen får du upp en sammanfattning om bilen som visar bland annat tillverkningsdatum, modell och besiktningsperiod. Du kan också se om registreringsskyltar är stulnastulna. Är dom stulna kan du hamna i brevväxling med myndigheten om de stulna skyltarna används för exempelvis trängselskattepassage – eller ännu värre – i samband med brott.

4. Registeringsbevis

Kontrollera datum för senast utfärdat registreringsbevis, vilket också ska vara detsamma på det ägarbevis du skriver på. På registreringsbevisets del 1 anges även om bilen är leasad eller behäftad med kreditskuld.

5. Om fordonet är avställt

Under fordonets status hos Transportstyrelsen kan du se huruvida fordonet är påställt eller ej, samt datum för första registrering.

6. Senaste besiktning

Du kan se när bilen är besiktigas senast och när det är dags att besiktiga igen.

7. Skatt och avgifter

Här anges hur stor årsskatten är och om den är betald. Obetald skatt följer med bilen och kan medföra användningsförbud, även om bilen är påställd, försäkrad och besiktigad.

8. Teknisk data

Här hittar du uppgifter om släpvagnsvikter, motoreffekt, toppfart, bränsleförbrukning med mera.

Kontakta bilprovningsföretag

Kontakta de olika bilprovingsföretagen och försök jaga rätt på tidigare besiktningsprotokoll vilket kan vara intressant för att kontrollera att körsträckan stämmer. Helst ska den ju inte ha varit längre vid något tidigare tillfälle, det tyder på fusk med mätarställningen.

Kolla upp servicehistorik

När du kommit såhär långt och om allt stämmer är det dags att gräva vidare för att identifiera fallgropar som exempelvis kamremsbyte. Ring närmaste märkesverkstad och berättar att du är spekulant på en bil. Be dem kolla eventuell servicehistorik och kostnaden för nästa service. Fråga även om bilen har kamrem och vad det kostar att byta kamrem och vattenpump. Missar du här kan du få betala fullt pris för en bil som strax ska in på en dyrbar storservice med byte av kamrem och vattenpump som tillsammans brukar resultera i en hög slutsumma.
Om du fortfarande är intresserad av bilen kan du använda denna uppgift som hävstång i prisdiskussionen. Observera att kamremsbyte ofta anges som mil och år, vilket innebär att även om bilen bara gått en kortare sträcka sedan förra kamremsbytet men att årsintervallet passerats så är det ändå är dags för kamremsbyte.

Är du redo nu?

Schibsted logo
Blocket är en del av Schibsted.
Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen.Läs mer