Foto: Colourbox
I denna artikel kan du läsa om:
Vad en begagnad elbil bör kosta
Vilken garanti som gäller för begagnade bilar
Hur batteriet påverkar en begagnad elbil
Trots att antalet elbilar på vägarna ökar och fler begagnade elbilar därmed börjar dyka upp till försäljning är erfarenheterna av begagnade elbilar fortfarande begränsade. Därför är det viktigt att kontrollera ett antal saker innan du köper en begagnad elbil.
Hur laddar du din begagnade elbil?
Om den begagnade elbil du köper är din första elbil bör du se över dina laddningsmöjligheter innan köpet. Kan du exempelvis installera en laddbox hemma, eller räcker det med att ladda på offentliga laddstationer? De flesta elbilar levereras med en nödladdare, men av säkerhetsskäl bör den endast användas i nödsituationer och inte som en permanent laddningslösning.
Hur fungerar service och garanti på en begagnad elbil?
Garantier för elbilar är ofta beroende av att bilen har servats korrekt. Det är därför viktigt att du kontrollerar serviceboken eller servicehistoriken innan köpet för att säkerställa att bilen är väl underhållen och att garantivillkoren är uppfyllda. Vissa elbilar kräver dessutom mjukvaruuppdateringar på verkstad, så kontrollera även om dessa har genomförts.
Olika elbilsimportörer har olika garantier, så läs igenom garantivillkoren för just din bil för att förstå vad som täcks och om det fortfarande finns en fabriksgaranti. Särskilt viktigt är det att undersöka i vilken omfattning de viktigaste delarna, som batteriet, täcks av garantin. Garantin varierar mellan fem och åtta år beroende på bilmärke. Garantin är ofta ett mått på hur stor batterikapacitet tillverkaren förväntar sig efter en viss tid.

Hur länge håller batterierna i en begagnad elbil?
Om du köper en elbil som bara är ett par år gammal behöver du inte bekymra dig. För äldre elbilar kan det dock vara en bra idé att kontrollera den faktiska räckvidden. Minskad batterikapacitet märks i form av kortare räckvidd. Du kan själv kontrollera räckvidden genom att ladda batteriet fullt och sedan köra tills det är tomt, vilket ger dig en ungefärlig uppfattning om bilens faktiska räckvidd. Kom ihåg att räckvidden kan vara 20-30 procent kortare på vintern. Det går även att få batterikapaciteten testad hos vissa bilbesiktningar.
Vad bör du tänka på när du köper en begagnad elbil?
De flesta elbilar kan ladda på trefas, men vissa bilar laddar bara på enfas och därmed med en effekt på max 3,7 kW. Om din bil kan ladda med 11 kW laddar den på trefas. Det innebär att den laddar betydligt snabbare än enfasladdande bilar.
En begagnad elbil bör också helst ha ett uttag för snabbladdning, där CCS-Combo är det vanligaste. Tänk också på att vissa elbilar är importerade och kan sakna utrustning som är vanlig i Sverige, som stolsvärme. Kontrollera därför utrustningslistan och skriv gärna en egen önskelista över funktioner innan du köper en begagnad elbil.
Hur finansierar du köpet av en begagnad elbil?
Att finansiera en begagnad elbil fungerar på samma sätt som vid köp av andra bilar. Du kan finansiera köpet med ett traditionellt billån. Vissa banker och finansinstitut erbjuder dessutom förmånliga lån för elbilar.