Foto: Colourbox
I den här artikeln kan du läsa om följande:
Vad det kostar att köra en begagnad bil per månad eller år
Vilka som är de största utgiftsposterna
Hur du begränsar dina utgifter som ägare av en begagnad bil
När du väljer att köpa en begagnad bil är det oftast med avsikten att spara pengar jämfört med att köpa en helt ny modell. Men även om begagnade bilar ofta verkar vara ett bra kap till en början, kan du riskera att bli rejält besviken.
Nya bilar har vanligtvis den högsta värdeminskningen och de lägsta driftskostnaderna, medan begagnade bilar å andra sidan har en lägre värdeminskning men högre driftskostnader. Med andra ord är det just den sistnämnda faktorn, driftskostnaderna, som avgör hur mycket pengar du faktiskt sparar genom att köpa begagnat i stället för nytt.
I den här artikeln får du insikt i de största driftskostnaderna för en begagnad bil och hur du på bästa sätt kan undvika att köpa en begagnad bil som visar sig vara mycket dyrare i drift än du hade förväntat dig.
Reparations- och underhållskostnader
Den största driftskostnaden för en begagnad bil, jämfört med en helt ny bil, är reparations- och underhållskostnader. Det är på grund av denna typ av kostnader som du ibland hör skräckhistorier om hur dyrt det kan vara att äga en begagnad bil.
Vissa begagnade bilar kan nämligen behöva besöka verkstaden ofta, vilket kan bli riktigt dyrt. Vid köp av en begagnad bil täcks du normalt sett inte av nybilsgarantin, så du måste stå för hela verkstadsräkningen själv.
Ju äldre en bil blir, desto mer sannolikt är det att den kräver reparationer och underhåll. Bilar som har kört många mil har också en högre risk för mekaniska problem. Om du köper en begagnad bil är det därför klokt att budgetera för dessa kostnader och ha en sparbuffert för att täcka oväntade reparationer.
Men vad kostar en begagnad bil i service, däck och reparationer per år? Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom det beror på den enskilda bilen, men du bör räkna med underhållskostnader på omkring 10 000 kr per år.
I en undersökning från Teknikens värld som gjordes år 2020, och där de tio mest sålda begagnade bilmodellerna granskades, låg de årliga underhållskostnaderna för en fyra år gammal bil på cirka 8 000–12 000 kr.
Med andra ord verkar det vara en rimlig uppskattning att du behöver lägga runt 10 000 kr per år på underhållskostnader när du kör en begagnad bil. Men återigen – detta kan variera mycket, och om du köper fel bil kan det gå illa.

Tips
För att hålla nere kostnaderna för reparationer och underhåll är det klokt att följa bilens serviceplan och genomföra regelbundet underhåll. Det är också bra att prioritera en begagnad bil med en god servicehistorik, även om det innebär att köpesumman blir något högre.
Var noggrann när du läser bilens besiktningsrapport och servicebok, och överväg att utföra en begagnad bil-kontroll hos en auktoriserad verkstad innan du bestämmer dig.
Försäkringar
Försäkring är obligatoriskt när du äger en bil, även en begagnad sådan. Du måste enligt lag ha en trafikförsäkring, och dess kostnad varierar beroende på vilken bil du kör och din körhistorik – det vill säga om du tidigare har varit involverad i olyckor. Trafikförsäkringen brukar dock ligga på cirka 3 000 kr per år.
Många bilägare väljer också en utökad bilförsäkring för att ersätta skador på sin egen bil. Man väljer då mellan en halvförsäkring eller en helförsäkring. Priset för dessa utökade försäkringar varierar och kan bero på bland annat på ålder, erfarenhet, bostadsort och körsträcka.

Tips
Försäkringspremier kan variera med flera tusen kronor per år mellan olika försäkringsbolag, så det lönar sig att få flera erbjudanden och jämföra både priser och täckning. Kom ihåg att självrisken ska vara densamma för att du ska kunna jämföra premierna en till en.
Fordonsskatt
Fordonsskatten är en annan fast kostnad som du inte kan undvika som bilägare. Den är ofta högre för begagnade bilar eftersom de tenderar att ha högre bränsleförbrukning eller CO₂-utsläpp, vilket påverkar skatten. Skatten för personbilar som är av fordonsår 2005 eller äldre och som inte uppfyller kraven för miljöklass 2005, miljöklass el och miljöklass el beräknas utifrån bilens tjänstevikt. För personbilar som är av fordonsår 2006 eller senare och som uppfyller dessa krav beskattas baserat på mängden CO₂ de släpper ut.
Du tar reda på vad du ska betala i fordonsskatt för din bil genom att logga in på Transportstyrelsens tjänst för fordonsuppgifter .
Tips
För att undvika höga skatter ska du välja en bilmodell som är bränslesnål eller använder ett annat drivmedel än fossilt bränsle.
Bränsle/el
Den sista stora driftskostnaden när du äger en bil är självklart utgifterna för bränsle eller el. Fördelen med denna utgift är att du själv kan påverka den genom att köra mer eller mindre. Enligt en beräkning från Advisa spenderar bilägare i Sverige i genomsnitt cirka 11 000 kronor per år på bränsle. Priset på diesel, bensin och el är dock oförutsägbart och påverkas av globala faktorer, vilket gör denna kostnad svår att uppskatta exakt. Exemplet i beräkningen är baserat på att man kör i snitt 1 000 mil om året.

Övriga kostnader
Reparationer och underhåll, försäkringar, fordonsskatt och bränsle är de fyra klart största driftskostnaderna när du äger en begagnad bil.
Utöver dessa tillkommer dock andra utgifter, såsom parkering, biltvätt och däckhotell. Kom ihåg att räkna med dessa för att det samlade årsbeloppet ska bli så rättvisande som möjligt.