Så kontrollerar du att en iPhone inte är stulen
Med hjälp av IMEI-nummer går det att kontrollera att en begagnad telefon inte är stulen. Att be om kvitto och hålla utkik efter konstigheter i annonsen är andra tips för att undvika att köpa en stulen iPhone.
Att köpa en begagnad iPhone kan vara ett sätt att få en riktigt bra telefon till ett lågt pris. När Apple lanserar en ny modell är det många som byter ut sin gamla mot en ny. För dig som nöjer dig med den näst senaste modellen är det då läge att fynda på Blocket.
De allra flesta telefoner på Blocket säljs av seriösa säljare, men tyvärr kan det ibland förekomma stulna iPhones bland annonserna. Men det finns sätt att upptäcka dem.
Sök på telefonens IMEI-nummer
Alla mobiler har ett unikt siffrigt så kallat IMEI-nummer. Det fungerar som ett serienummer och används för att identifiera enskilda mobiltelefoner i mobilnätet. IMEI-numret på en iPhone finns att hitta på olika sätt i telefonens inställningar och i SIM-facket. Här är ett annat enkelt sätt att få fram koden.
- Öppna samtalsapplikationen.
- Skriva in *#06#.
- Ditt IMEI-nummer visas.
Har du inte möjlighet att själv undersöka telefonen så kan du fråga säljaren om numret.
När du har IMEI-numret finns det många sajter där du med hjälp av IMEI-numret kan få reda på telefonen anmälts försvunnen eller stulen. Här är exempel på en sida där du kan kolla status med hjälp av IMEI-nummer: amta.org.su.
Be om kvitto
Finns orginalkvitto kvar är det ett bevis på att telefonen inte är stulen det är dessutom ett bevis på att du köper just den enhet som säljaren utannonserat till försäljning. Finns det inget kvitto eller om säljaren inte vill skicka med det ska du kontrollera både säljaren och telefonen lite extra.
Håll koll på varningstecken i annonsen
Redan när du läser annonsen eller skriver till säljaren kan du hålla utkik efter signaler på att det kan röra sig om en stulen telefon.
- “För bra för att vara sant” – är priset väldigt lågt för en iPhone av en ny modell, ja då är det nog helt enkelt för bra för att vara sant.
- Konstiga url:er – följ aldrig några länkar till betaltjänster som säljaren själv skickar till dig.
- Säljaren har inte verifierat sin identitet – Håll utkik efter verifierade annonser och köpare. De har en märkning på annonsen eller bredvid köparens/säljarens namn i chatten. Dessa märkningar visar att den som skapade annonsen eller deltar i konversationen har verifierat sig med BankID