Checklista för dig som ska sälja hus
Dags att sälja huset? Spännande! Inför en husförsäljning är det mycket att tänka på. Ta hjälp av checklistan nedan för att få full koll.
För att inte missa något viktigt inför husförsäljningen, använd checklistan nedan:
1. Få ditt hus värderat
Om du är på jakt efter en ny bostad samtidigt som du ska sälja ditt hus är det viktigt att veta hur mycket din bostad värderas till. Här kan du ta hjälp av en mäklare och gärna några olika för att veta att de, och du, hamnar rätt i pris.
Antingen väljer du att anlita en mäklare under processen eller så säljer du privat, på egen hand.
2. Besikta bostaden – om du vill
Du är inte tvungen att besikta ditt hus, men din bostad blir ofta attraktivare om den är besiktad. Som säljare av huset är du ansvarig för så kallade dolda fel i tio år efter att du har sålt och vid en besiktning kan eventuella fel upptäckas. Det finns också försäkringar att teckna för dolda fel.
3. Fixa bostaden inför försäljning
Finns det något i bostaden du hinner fixa som kan höja värdet och skicket på den? Försök hinna så mycket du kan innan försäljning. Att styla bostaden kan också vara värdefullt inför fotografering.
4. Anlita en fotograf
Oavsett om du säljer ditt hus via mäklare eller privat är det viktigt med snygga och professionella bilder av bostaden för att locka så många som möjligt till visning. Det är oftast väl investerade pengar.
5. Mät upp bostaden
Det är viktigt att du vet hur stort huset du ska sälja är. När du mäter ditt hus mäter du alla utrymmen som tillhör huset, alltså även garage, trädgårdsförråd och liknande. Dela upp arean på: Utrymmen inom bostaden och utrymmen utanför bostaden.
6. Presentera din bostad
I beskrivningen av din bostad bör det mest väsentliga komma fram. En objektbeskrivning ingår när du anlitar en mäklare, men säljer du privat behöver du själv presentera ditt hus på bästa sätt. Spana in hur andra gör för inspiration!
[Sök bostäder på Blocket].(https://www.blocket.se/annonser/hela_sverige/bostad?cg=3000)
Köpare är bland annat intresserade av ritningar, tomtkarta, inteckningar och uttagna pantbrev, information om nyttjanderätter och eventuella servitut och energideklaration. Om ditt hus är besiktat ska du ange det också. Ange även om det finns bygglov för ny-, till- eller ombyggnader på fastigheten.
7. Marknadsför ditt hus
En mäklare bör redan i sitt avtal med dig beskriva hur bostaden är tänkt att marknadsföras. Om du ska göra det på egen hand gäller det att ha en strategi klar. Tänk på att använda bilder och presentation på bästa sätt.
8. Visa huset i bästa skick
När det är dags för visningar av bostaden är det viktigt att den är ren och fräsch. Här kan det också vara värdefullt att ha stylat bostaden för att tilltala så många som möjligt.
9. Förbered dig inför budgivning
En del budgivningar går snabbt, andra drar ut på tiden. Viktigt är att du vet vilket bud som du är nöjd med och accepterar som lägst. Då blir budgivningen en smidigare process.
10. Skriv kontrakt
Hittat en köpare? Grattis! Anlitar du en mäklare står denna för kontraktskrivningen, medan du som säljer på egen hand måste sköta det juridiska. Här finns extern hjälp att få. Men det är viktigt att du och köparen är överens om tillträde och när nycklar ska lämnas över.
I kontraktet kommer ni också överens om saker såsom friskrivningsklausul. Det innebär att du som säljare kan friskriva dig från dolda fel, men det påverkar också köpesumman som ofta blir lägre.
Kom ihåg att påbörja packning och flyttstädning i god tid inför köparens tillträde. Då ska du även lämna över, förutom nycklar, relevanta handlingar såsom fastighetskarta, bygglovshandlingar, garantibevis för vitvaror, manualer med mera. Tänk på att förbereda allt som du själv hade önskat få som köpare.
11. Deklarera din försäljning
Du behöver deklarera din husförsäljning året efter signerat köpekontrakt. Om du har gått med vinst betalar du vinstskatt. Du kan räkna ut hur mycket det blir på Skatteverkets webb.
Om du behöver skjuta upp beskattning av hela eller delar av vinstskatten kan du ansöka om uppskov hos Skatteverket.
Glöm inte att du får göra avdrag för kostnader för renovering eller förbättringar i bostaden.