Så gör du om du drabbats av ockerhyra
ockerhyra

Så gör du om du drabbats av ockerhyra

Har du betalat alldeles för mycket i hyra? Om din hyresvärd tagit ut en ockerhyra av dig som hyresgäst kan du ha rätt till pengar tillbaka. Vi förklarar hur du går tillväga.

Det råder bostadsbrist i många städer och då passar tyvärr vissa hyresvärdar på att ta ut ockerhyra, alltså en överhyra. Det innebär att hyresvärden tar ut en hyra som är mycket högre än vad som anses skäligt. Så vad kan du göra om du är drabbad?

1. Kontakta din hyresvärd

Försäkra dig först om vilken hyra som verkligen gäller. Om du hyr i andrahand ska din hyra i princip vara densamma som förstahandshyran. Hyran kan vara något högre i andrahand om lägenheten är möblerad.
Reglerna skiljer sig också åt beroende på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andrahand. Du har sämre förutsättningar att få tillbaka en eventuell överhyra om du hyr en bostadsrätt. Då styr privatuthyrningslagen istället för hyreslagen.
En ägare av bostadsrätt får ta ut en andrahandshyra som motsvarar kostnader för drift, alltså avgift till bostadsrättsföreningen, el, vatten och bredband. Dessutom kan ägaren lägga på en uppskattad kapitalkostnad för lägenheten. Den beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på marknadsvärdet för bostaden och får max vara ett par procent över Riksbankens styrränta.
Om en person hyr ut fler bostadsrätter än gäller bara privatuthyrningslagen för den första bostaden, för övriga gäller hyreslagen.

2. Anmäl till hyresnämnden

Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du vända dig dit om du vill ta ditt ärende vidare till hyresnämnden. Det kan du göra även om du inte är medlem i Hyresgästföreningen.
Hyresnämnden är en domstolsliknande nämnd vars uppgift är att medla i hyrestvister och pröva tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Du kan vända dig dit kostnadsfritt och ansöka om en villkorstvist.

3. Ta fram all dokumentation

När du skickar in ditt ärende till hyresnämnden är det viktigt att du bifogar dokumentation och gärna kvitton eller kontoutdrag på vad du har betalat i hyra och vad som har ingått i den. Hyresnämnden hjälper till att räkna ut vad en skälig hyra för din bostad är. Om hyresnämnden bekräftar att du har betalat en ockerhyra kan de också fatta beslut om att du ska få pengar tillbaka.

4. Ansök i tid

Om du redan har flyttat från lägenheten måste du ansöka hos hyresnämnden senast tre månader efter att du har flyttat ut.

5. Säkra din bostadssituation

Om du fortfarande bor kvar i lägenheten kan du ansöka samtidigt, men tänk på att du riskerar att bli uppsagd om du vill ha hyran sänkt och bor i en bostadsrätt i andrahand. Du har nämligen ingen besittningsrätt då.

Granskning av ockerhyror

Hem & Hyra gjorde en granskning av ockerhyror och tittade på fem år, 2016 till 2020. Då avgjordes 1 300 ärenden om återbetalning av hyror. Hyresgäster fick bara avslag på begäran i 38 fall. Som mest fick en hyresgäst tillbaka 200 000 kronor.
Källa: Hem & Hyra
Blocket är en del av Schibsted marketplaces.
Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer