Regler vid andrahandsuthyrning – så säger lagen
När får jag hyra ut min lägenhet i andra hand och vad får jag ta i hyra? Reglerna skiljer sig åt mellan hyres- och bostadsrätter, olika föreningar och hyresvärdar. Så här säger lagen om andrahandsuthyrning.
Om du inte ska bo i din lägenhet på ett tag har du oftast rätt att hyra ut den i andra hand. Till exempel om du ska studera på annan ort eller vill testa att vara sambo. Utöver att du slipper betala hyra för en lägenhet du inte bor i kan det också kännas skönt att lägenheten inte står tom och oanvänd när du inte bor där. Men det finns såklart en del lagar och regler att förhålla sig.
Regler när du hyr ut din bostadsrätt
Lagen om uthyrning av egen bostad gäller när du vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand. Utöver det så finns det variationer mellan olika bostadsrättsföreningar. Så för att veta exakt vad som gäller i din förening, läs stadgarna eller fråga någon i styrelsen.
Du behöver godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse
Du måste alltid söka tillstånd hos din bostadsrättsförening för att hyra ut i andra hand. Du gör det genom att lämna in en ansökan till föreningens styrelse där du anger hur länge, till vem och varför du vill hyra ut.
Om du blir nekad kan du överklaga till hyresnämnden. Här kan du läsa mer om giltiga skäl till att hyra ut i andrahand.
Hyran ska vara skälig
Enligt lag får du som hyr ut din bostadsrätt inte ta mer betalt än vad som är skäligt för bostaden. Det innebär att du får räkna in driftkostnader, kapitalkostnader och eventuellt slitage på möbler. Här kan du läsa mer om hur mycket man får ta betalt vid andrahandsuthyrning.
Hyresperioden måste vara tidsbestämd
Som regel får du tillstånd att hyra ut en tidsbestämd period, till exempel sex månader eller ett år. Sedan får du ansöka om att förlänga hyrestiden vid behov.
Föreningen avgör om korttidsuthyrning, exempelvis Airbnb, är godkänt
Bostadsrättslagen säger ingenting om Airbnb eller andra typer av korttidsuthyrningar är tillåtet, men hyresnämnden menar att det går att betrakta som kommersiell verksamhet. Det innebär att bostadsrättsföreningar har rätt att neka till den typen av uthyrning.
Det är du som ansvarar för lägenheten
Oavsett om du hyr ut din bostadsrätt eller ej, så är det alltid du som ägare som är ytterst ansvarig för
- lägenhetens skick
- att inga störningar förekommer
- att månadsavgiften betalas i tid.
Regler när du hyr ut din hyresrätt
När du hyr ut din hyresrätt är det hyreslagen som gäller. Här är några generella regler.
Du behöver hyresvärdens godkännande
För att få hyra ut din hyresrätt så behöver du få tillstånd från hyresvärden, tillståndet bör vara skriftligt. Att hyra ut sin hyreslägenhet utan tillstånd från hyresvärden är brottsligt och kan leda till att du får ditt hyreskontrakt uppsagt med omedelbar verkan.
Säger hyresvärden nej kan du ansöka om tillstånd till hyresnämnden. Här kan du läsa mer om vilka giltiga skäl det finns till att hyra ut i andrahand.
Hyran får bara vara det du själv betalar + extra för eventuella möbler
För en omöblerad hyresrätt får andrahandshyran inte överstiga den faktiska hyran. Samma gäller för vatten, fiber och liknande driftskostnader. Är lägenheten möblerad får du lägga till max 15 procent. Här kan du läsa mer om hyra och avgifter för andrahandsuthyrning.
Hyresperioden måste vara tidsbestämd, men kan förlängas
Hyresvärdar ger ofta godkänt för perioder om sex månader till ett år i taget. Sedan måste du göra en ny ansökan för att att få fortsätta hyra ut. Om du byter hyresgäst måste du också förnya din ansökan.
Efter två år får hyresgästen besittningsskydd, om du inte avtalar bort det
Besittningsskydd innebär att om du hyrt ut din lägenhet till en hyresgäst i två år så har hen rätt att fortsätta bo i andra hand i din lägenhet. Det inträder automatiskt efter två år och efter den tiden kan du inte säga upp ert hyresavtal hur som helst. Om du vill kan du avtala bort besittningsskyddet genom att skriva in det i hyresavtalet. Det behöver dock vanligen godkännas av Hyresnämnden för att vara giltigt.