Foto: Colourbox
I den här artikeln kan du läsa om följande:
När det är ekonomiskt mest fördelaktigt att skrota din bil
När din bil anses vara totalskadad
Hur du går till väga för att skrota din bil
Vad en skrotningspremie innebär och om du kan få ersättning för att skrota bilen
Har du någon gång stått bredvid din gamla bil och funderat på om den verkligen är värd att hålla i gång? Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare, men ekonomiskt sett kan det vara det rätta beslutet om bilen börjar nå slutet av sin livscykel. Men hur vet man när det är dags att säga adjö? Det får du svar på i den här artikeln.
Då är det dags att skrota bilen
Låt oss säga det direkt: det finns ingen exakt vetenskap kring när en bil ska skrotas.
I Sverige finns ingen lagstiftning som anger när en bil måste skrotas. För att en bil ska få köras på vägarna måste den dock godkännas vid besiktningen. När det inte längre är värt att få bilen besiktigad och godkänd är däremot ett personligt beslut.
Allt det här vet du säkert redan. Men om vi ska försöka komma fram till ett slags tumregel – när är det ekonomiskt vettigt att sluta investera i bilen och säga ”nu är det dags att skrota den”?
Bilen bör skrotas om den är ”totalskadad”. En bil kan anses vara totalskadad av försäkringsbolaget när reparationskostnaderna uppgår till 65–75 % av bilens marknadsvärde.
Med reparationskostnader som motsvarar över 65–75 % av bilens värde är det nästan alltid mer kostnadseffektivt att skrota bilen och köpa en ny, i stället för att betala för de omfattande reparationer som krävs för att du ska kunna fortsätta köra den.
Om din bil totalskadas i en olycka, och du har helförsäkring eller om den andra partens försäkring täcker skadan, kan försäkringsbolaget erbjuda kontant ersättning som motsvarar skadans omfattning.
Det är dock viktigt att förstå att en bil kan vara redo för skrotning ur ett ekonomiskt perspektiv även om den rent tekniskt sett inte är totalskadad.
Alla bilar och bilskador är unika, och vissa reparationer kan bli särskilt dyra just vid det tillfälle då de behövs. Detta kan vara avgörande för om det är mer lönsamt att skrota bilen.
Dessutom bör du tänka på att en bil som redan ligger på gränsen till skrotning troligen kommer att behöva fler verkstadsbesök i framtiden. Att ”rädda” bilen är ofta inte den sista utgiften – det bör tas med i beräkningen.
Summa summarum: Rådgör alltid med en pålitlig mekaniker för att bedöma om det är värt att reparera bilen, eller om det är bättre att skrota den.

Hur skrotar du din bil och vad är en skrotningspremie?
Om din bil är i så dåligt skick att den inte är värd att reparera, bör du skrota den. Det är ett enkelt och miljövänligt sätt att göra sig av med bilen och samtidigt eventuellt få en mindre summa pengar för den.
Det finns inte längre någon statlig skrotningspremie i Sverige, så du får inte automatiskt någon ersättning för att skrota bilen. Om du skrotar en bil med förbränningsmotor och samtidigt köper eller leasar en elbil får du en skrotningspremie på 10 000 kronor. Om detta inte är fallet kan det vara värt att överväga om bilen har ett högre värde på annat sätt – till exempel vid försäljning till en bilhandlare eller som reservdelsbil.
Det kan dock hända att du helt enkelt inte orkar lägga mer tid på bilen. I sådana fall är det en snabb och smidig lösning att skrota den.
Du kan själv skrota din bil genom att lämna in den på ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller hos en auktoriserad bilskrotare. I de flesta fall är det gratis att skrota bilen – undantagen är om bilen saknar vissa delar, som växellådan eller motorn, eller om du måste boka upphämtning för att transportera bilen till skroten. Läs mer om vad som gäller när du bestämmer dig för att skrota din bil på Naturvårdsverkets webbplats.